Visualitzador de missatges

Avui us presento un dispositiu que fa uns dies que tinc instal·lat a la porta del meu despatx. Es tracta d’una pantalla que informa a les persones que em vinguin a veure de si estic al despatx o no i, en aquest segon cas, de quan poden trobar-m’hi.

Jo vaig fer el disseny conceptual del sistema i l’estudiant Marc Palacín va fer la implementació tecnològica en el marc del seu projecte de final de carrera.

A la part exterior del despatx hi ha una pantalla LCD de quatre línies i un sensor de presència per infrarojos (PIR). Gràcies al sensor, la pantalla està normalment desactivada i s’activa quan algú s’hi acosta. Quan fa un cert temps que no detecta ningú es torna a desactivar.

Pantalla

A la part interior del despatx hi ha el sistema de control de la pantalla. Es tracta d’una placa Arduino UNO amb una targeta de connexió Ethernet que connecta l’Arduino a la xarxa Internet.

Els missatges que s’han de presentar es poden gestionar des d’una pàgina web si se’n coneix l’adreça i les dades d’autenticació. També es pot gestionar des d’una aplicació per a mòbil Android desenvolupada amb l’entorn App Inventor.

Una de les coses que va donar més feina va ser aconseguir mostrar els caràcters de la nostra llengua que no estan a la taula de codis ASCII (com les lletres accentuades o la ç). Aquests caràcters es van haver de definir un per un com a caràcters especials de la pantalla. A l’hora de mostrar els missatges calia detectar la presència d’aquests caràcters i fer-ne la substitució. Cal tenir present que la pantalla només permet un màxim de vuit caràcters especials simultàniament i en català en tenim 21; per tant calia fer una gestió acurada de quins es necessitaven i evitar definir-los dos cops si estan repetits en el text que es vol mostrar.

A la darrera línia de la pantalla hi diu la data i l’hora en la que el sistema ha rebut el missatge actual. En cas de problemes de comunicació pot servir per determinar la validesa del missatge mostrat.

This entry was posted in Curiositats i invents elèctrics. Bookmark the permalink.

Leave a Reply